Cynical.

I had been obese since I was form 5. Maybe I like eating so much, and maybe I had somekind of genetics from my father who love to eat foods in large portions.

6 years ago, when I was third year of studied, my friend, recommended me to use a product to losing weight. It was like meal replacement and supplements. I was naived back then.

So, I took those things, and I diet like giler2 punya diet. I was desperated, and I ignored my friends’ suggestion. It was all due to I want to prove people arounds me what I did capable of doing coz they kept asking me,

‘Hang bila nak diet? Macam mana orang nak percaya dengan hang?’

‘Orang mana nak layan kita yang tak lawa & kurus nih..’

I was studying Dietetics, and I think I was the most obese student in my batch, and I can’t denied that I was low in self-esteem.

Then, I took those so called weight management therapy, and indeed, I lost 15kg in 6 months.

But then, I took blood test and I found out my uric acid was high. And then, after 6 years of therapy, I gained weight like 25kg.

No one knows how struggled I was trying to lower my weight and maintain it. I even took diet counselling sessions, but I failed them.

How stressful I was searching for a job that expecting me that I can give a ‘role model’ to the patients.

Most people wants to be my poliskalori, bila ambil lebih, suruh kurangkan. Bila ambil cukup2, tanya balik, diet ke?

They keep telling me this, and that. But then, they left me…

It comes to by that I feel like I was a failure, maybe just like failed in a relationship..

I am being cynical about being normal weight. Sampaikan malas nak peduli lah pasal kalori2 makanan dan polis2 kalori nih. Lantaklah depa nak cakap apa. Exercise pun dah jarang2.

Yea, I know the consequences for having that kind of attitudes, and I face it right now. I always caught fever and flu, abscess builded up on my neck at the back again and again, badan cepat lenguh and selalu angin..

I know that losing weight need commitment, and it takes a very long time to get the results. It needs my patience.

Somehow, I feel like I had been long enough for having space from losing weight and get a healthy lifestyle.

Sometimes, I don’t know where to start. And I just want to prove myself that,

‘I’m still not doing my best yet, I must not giving up..’

 

P.s: Sakitnye, hidung selalu ngus2, kepala rasa panas & rasa loya… I think I was overworked cleaning the house..

Advertisements

Izin-Nya

Abang aku, C (nama panggilan), cadangkan pergi bercuti ke Dubai saja if visa aku untuk tinggal di Dammam selama 2 bulan xdapat approval.

If approved, dia akan bawa aku sekali pergi umrah bersama ibubapak. Hmmm.. Mungkin pergi Dubai jugak kot.

Yang pasal nak bercuti Spain tuh aku tak kisah pun jadi ke tidak sebab aku ikut saja kemudahan abang aku.

Pagi tadi sedang aku menguyah roti canai sambil mencicah kuah dhal dan sambal,

“Yah, macam mana?  Pasal pergi umrah tuh.” ibu tanya.

“Yah pun teringin juga nak pergi umrah. Hari tuh nak pergi umrah time saya tinggal kat sana, tapi x approved..”

“kalau macam tu, yayah kenalah doa banyak2 dengan Allah sebab nak pergi umrah nih atas keizinan Allah. Hanya orang yang terpilih sahaja yang boleh pergi. Biar Allah saja yang bukakan hati orang sana untuk luluskan visa Yayah jika Dia izinkan.”

Aku terdiam sebentar.

“InsyaaAllah, ibu.”

Aku terfikir-fikir, ‘Betul ke aku nak pergi umrah? Allah izinkan ke aku pergi sedangkan hati aku ni entahkan ikhlas ataupun tidak..? ‘

Xapalah, berdoa sahaja apa2 yang terbaik, InsyaaAllah lambat laun ada yang terbaik untuk aku.

Jika aku tak dapat pergi, biarlah hati aku ni redha dan tetap terus bergerak..

 

 

Better Me

I want to be better!

“I don’t care. I want to be a better person again and again.”

How to be the better person?

First,

I must do it for myself.

Second,

I shall not hope for people’s validation and approval to be unique.

Third,

I must remember that,

Sometimes, things that I love are bad for me,

And sometimes, things that I hate are the best for me.

Fourth,

I must read and read again.

Fifth,

I shall not be afraid of making mistakes and admit my mistakes.

Sixth,

Think ahead before speak out

Seventh,

I shall not take revenge on people who hurts me. Ignoring for a moment is the best move.

Eighth,

Ignore negativity assumption and accusation.

Ninth

Take steps 1st to 8th as lightly but work it with consistent.

Tenth

BE ME.

IMG20171118164644

 

Terkenang

Kenapa dengan dia sejak kebelakangan ini? Ke perasaan aku jer…

Tak apalah kalau aku tak perlu tahu apa2 pun, doa yang baik2 saja untuk dia. Dan bukannya satu kerugiaan untuk aku buat sesuatu secara ikhlas.

Dia yang lebih berakal, dia sendiri boleh menilai.

Alhamdulillah, demam aku dah kebah, cuma batuk2 & perut selalu masuk angin. Letihnya asyik sendawa2 & minum air tak sejuk..

‘Alaaa, sekejap jerr.. Nih baru demam, belum sakit macam ibu. Sabar yer…’

Sepanjang aku sakit, aku selalu mimpi pelik2, banyak turun naik tangga. Aku nak citer pun pelik didengar. Sekejap berdiri tempat tinggi, sekejap turun tangga, turun lif, panjat tangga pulak.

Masa turun sekejap pulak macam gelongsor. Tapi seingat aku masa naik, aku selalu bersama2 dengan keluarga, & kawan2 aku.

Masa turun mcm gelongsor, aku turun bersama2 seorang lelaki yg buta. Lelaki tuh tak muda, dan tak tua juga. Aku turun tuh pun sebab nak sama2 selamatkan diri daripada bangunan yang hampir runtuh.

Jadi, aku sanggup tolong dia sampailah kami berjalan bersama-sama..

Padahal aku boleh tinggalkan dia saja selepas selamat daripada bangunan runtuh, tapi aku tak sampai hati. Aku tetap berjalan dengan dia walaupun keadaan sekeliling menakutkan. Aku tak memegang dia tetapi aku selalu berkata-kata baik dengan dia supaya berhati-hati.

Namun, pandangan mata aku meliar melihat sekeliling yang mengganas dan hati aku hanya berucap,

‘takpe, Allah ada. Nak jadi, jadilah…’ dan selepas itu, aku tersedar dari mimpi..

 

Kadang2.. Aku terfikir, perlu ke aku mengelak orang macam nih…? Tapi.. Nabi Muhammad SAW tak pernah tinggalkan dakwahnya walaupun ramai orang mencaci dia atau menghina dia…. Dia percaya Allah sebaik-baik pelindung dia..Sedih pula terkenang..

Aku terkenangkan masa di konvensyen Hijrah Indie bulan lepas. Aku tanyakan soalan kepada Cikgu Ayu:

 

Macam mana nak handle orang judge kita tapi kita tak judge dia..? (sebenarnya aku sepatutnya britahu, ‘orang yg judge sy adalah orang kita sayang’)

tetapi, tiba2 ustaz Adnin memberi jawapan tambahan kepada aku (aku taip balik supaya jadi kenangan..)

“… Ada dua jenis orang, satu dia tegur, kalau orang itu tegur, kita tegur. Ada orang itu menghukum, ‘kau kafir, kau jahat, kau ini, kau itu’ dia ungkit kisah silam kau, itu ‘judge’.

Cara nak handle orang macam ini, cara dia, bila dia buat jahat dekat kita. Kita balas dia dengan kebaikan. Kalau kamu balas dengan kebaikan, orang yang judge kamu itu akhirnya akan jatuh cinta dengan kamu. Seriously. Akhirnya, orang akan terpesona dengan akhlak kita.

Ana ada dengar satu cerita. Ada seorang ulamak dekat Damsyik, beliau dipenjara sebab dakwah. Kena tangkap sebab orang fitnah dia, caci maki dia, kutuk dia. Beliau diseksa bertahun-tahun lamanya di dalam penjara. Akhirnya, sampailah masa untuk dia dibebaskan…

Anak muridnya menjemput dia & melihat mukanya yang tenang dan penuh senyuman, lalu ditanya, “kenapa selepas engkau diseksa, dicaci, dipukul, difitnah bertahun2 lamanya.. Tetapi muka tenang, lebih tenang dari kami..”

Lalu dijawabnya,

“… Mmg aku sedih dengan semua itu. Tapi, setiap 3 pagi, aku bangun dan aku bercerita kepada Allah. Dan setelah aku selesai bercerita, tiada lagi ketenangan lebih dari itu..”

(Lalu, tertunduklah kepala aku, dan air mata menitis menimpa kebumi… Itu lah rasanya yang aku alami selama ini… Ketenangan datang dalam diam & tanpa disangka ia mendatang kerana Allah..)

Usah kerana keadaan tidak mengizinkan, ia tidak boleh menjadi satu kebaikan kepada kita…

P.s: Agaknya, lelaki buta yang hampir separuh abad itu akan tinggalkan aku ke akhirnya.. Atau aku tinggalkan dia..? Actually, I don’t think I was helping him out, I think, saya menemankan dia..

November Babe

IMG_20171105_170824

A baby girl was born on 5th November year of tutt (xnak bgtau takut tuan badan tak kasi 😛).

She’s the first baby ever her parents got into their life, and no one else, she’s the one.

Years after years she’s grown ups being a delicate and cherish young woman.

One thing about her that I really am couldn’t do and I think she deserves it, she’s brave enough to take opportunity lie ahead without thinking if she able to do that or not. Yea, of course I know she will going in and out from toilet because of the nervous inside her stomach.

But, that makes her beautiful, the perseverance inside her.

Happy Birthday to you my dear Friend, Jazlina aka alin aka jaz. 😅

Semoga Allah berikan kebahagiaan dalam kebahagiaan kepada mu sahabat.

Till we meet again.

P.s: Sorry Alin, tak dapat nak citer panjang2, baru recovered from demam panas.. Still mamai & xtahu nak buat ape..